Genitale Herpes

Symptomen van Herpes & behandeling met medicijnen

herpes-behandeling

Herpes wordt veroorzaakt door een besmettelijk virus (Herpes Simplex Virus / HSV). Genitale Herpes is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) en een geslachtsziekte. Dat betekent dat Herpes niet alleen kan worden overgedragen van persoon tot persoon middels geslachtsgemeenschap, maar zich bovendien manifesteert (of kan manifesteren) op en/of rondom de geslachtsorganen en anus.

Ontstaan van Genitale Herpes

Het Herpes virus kan niet overleven buiten de huid en slijmvliezen. Het virus wordt dus vrijwel altijd via direct contact overgedragen. Genitale Herpes (Herpes Genitalis) is zeer besmettelijk en wordt overgedragen via (vaginaal, oraal en/of anaal) geslachtsverkeer.

Symptomen, verschijnselen & klachten

Na infectie blijft het Herpes virus levenslang aanwezig in de huidzenuwen. Vanuit de zenuwen kan het virus telkens opnieuw naar het huidoppervlak en de slijmvliezen doorbreken. Een uitbarsting van Genitale Herpes wordt gekenmerkt door de volgende symptomen (doorgaans in volgorde):

  • Branderig gevoel
  • Lichte tot hevige jeuk
  • Pijnlijke blaasjes in, op en rondom penis, vagina of anus
  • Lichte tot matige pijn
  • Verdikte en pijnlijke lymfeklieren in de liezen
  • Pijn bij het plassen

Naar schatting is 5 tot 10 procent van de volwassen Nederlandse bevolking besmet met HSV, maar bij het merendeel treden nooit klachten of blaasjes op. Zij weten dus niet eens dat ze het virus met zich meedragen.

Zelfbesmetting en uitbreiding

Er bestaan uiteenlopende varianten van Herpes. Herpes Labialis (koortslip), oculaire herpes (oogherpes), Herpes Encefalitis (herpes in de hersenen) en ga zo maar door. Al deze verschijningsvormen worden door het HSV-virus veroorzaakt. Men onderscheidt ‘HSV type I’ en ‘HSV type II’. Type 1 is meestal verantwoordelijk voor herpesinfecties in en rondom gelaat en mond en type 2 voor infecties rondom de genitaliën. Het krabben aan wondjes, zweertjes en korstjes kan tot uitbreiding en zelfbesmetting leiden. Zodoende kan krabben aan een koortslip tijdens een toiletbezoek er bijvoorbeeld voor zorgen dat HSV type I wordt overgedragen op de geslachtsorganen.

Voorkomen, genezen & behandelen met medicijnen

Besmetting met het Herpes-virus kan worden voorkomen door rechtstreeks contact met besmette personen te vermijden. Een uitbarsting van het Herpes-virus gaat normaliter binnen drie weken vanzelf weer over. In een vroeg stadium kunnen de volgende medicijnen dienstdoen:

  • Aciclovir (merknaam Zovirax)
  • Famciclovir (merknaam Famvir)
  • Valaciclovir (merknaam Zelitrex)

Op pijnlijke blaasjes en wondjes kan o.a. zinkolie worden aangebracht. Een lokaal antibioticum kan een bacteriële infectie van de wondjes voorkomen. Bij een hevige uitbarsting of herhaaldelijke klachten kan een antiviraal middel uitkomst bieden.