Gonorroe

Symptomen van Gonorroe, tests & behandeling met medicijnen van een druiper

gonorroe-behandeling

De geslachtsziekte Gonorroe staat ook wel bekend als druiper. Het betreft een Seksueel Overdraagbare Aandoening (SOA) die tot de 4 meest voorkomende SOA’s van Nederland behoort.

Deze aandoening kan relatief makkelijk worden genezen met een behandeling met medicijnen (antibiotica) tegen Gonorroe. Verderop in dit artikel lees je welke medicatie hiervoor geschikt is.

Ontstaan van Gonorroe

Gonorroe wordt veroorzaakt door de Gonokokken bacterie. Deze bacterie nestelt zich in of op de slijmvliezen van de vagina, penis, anus, mond en of ogen. De bacterie wordt overgedragen via direct contact van slijmvliezen bij onbeschermd seksueel contact.

Symptomen, verschijnselen & klachten van een druiper

Vrouwen krijgen lang niet altijd klachten en symptomen als gevolg van een Gonorroe-infectie. Bij ontsteking in de mond kan keelpijn of een keelontsteking ontstaan en bij ontsteking in de anus kan pusachtige anale afscheiding of bloed bij de ontlasting vrijkomen.

Symptomen bij vrouwen

  • Toenemende vaginale afscheiding (evt. met pus) die onaangenaam ruikt
  • Pijn bij het plassen

Symptomen bij mannen

  • Pusachtige, witgele of geelgroene afscheiding uit de plasbuis (druiper) enkele dagen tot twee weken na besmetting
  • Pijnlijk, branderig en/of geïrriteerd gevoel bij het plassen
  • Regelmatig kleine beetjes moeten plassen
  • Ontsteking van de prostaat en/of bijbal
  • Hevige pijn in balzak, uitstralend naar de lies
  • Zwellingen en pijn rond de geslachtsorganen

Onvruchtbaarheid bij Gonorroe

De ernstigste complicatie van gonorroe is onvruchtbaarheid, zowel bij mannen als bij vrouwen. Als Gonorroe niet vroegtijdig wordt behandeld, kan de bacterie bij vrouwen overslaan op de baarmoeder en de eierstokken. Een eileiderontsteking kan littekenweefsel achterlaten, wat tot verminderde vruchtbaarheid, onvruchtbaarheid of buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan leiden. Een zwangere vrouw kan Gonorroe bovendien overdragen op haar ongeboren baby. Een ontsteking van de zaadleiders kan bij mannen tot vruchtbaarheidsklachten leiden.

Testen op Gonorroe

Als je last hebt van enkele van deze symptomen is het slim om jezelf te testen, zodat je weet of je een behandeling met medicijnen (antibiotica) nodig hebt. Je kunt dit laten doen bij jouw huisarts of bij de GGD. Daarnaast is er ook een (anonieme) thuistest voor Gonorroe. Meer informatie daarover: Gonorroe zelftest & SOA zelftest.

Gonorroe behandelen & druiper genezen met medicijnen

Gonorroe ofwel een druiper kan relatief makkelijk worden genezen met een antibiotica behandeling:

  • Cefixim (antibiotica uit de cephalosporine groep)
  • Tarivid (ofloxacine – antibiotica uit de chonilon groep)
  • Doxycycline (antibiotica uit de tetracyline groep)

Ook de vaste partner dient te worden behandeld met deze medicijnen om besmetting over en weer te voorkomen. Gebruik van een condoom is dé manier om een Gonorroe-besmetting te voorkomen.

Waar kun je Gonorroe medicijnen bestellen/kopen? Wat te doen als je geen recept hebt?

Antibiotica tegen Gonorroe is in Nederland alleen op recept verkrijgbaar bij jouw huisarts. Als je liever niet naar de huisarts wilt of niet durft dan is het ook mogelijk om dit medicijn anoniem te kopen bij een online apotheek. Doorgaans werken de betrouwbare online apotheken met een uitgebreide vragenlijst die jij nauwkeurig moet invullen. Een arts beoordeelt vervolgens jouw bestelling door deze lijst te controleren.

Cefixime is verkrijgbaar onder de merknaam Suprax (Suprax online bestellen). Tarivid is verkrijgbaar onder de merknaam Ofloxacin (Ofloxacin online bestellen).

Doxycycline is als medicijn voor de behandeling van gonorroe verkrijgbaar onder eigen naam (Doxycycline zonder recept online te bestellen).