Candida

Symptomen van Candida, (thuis)tests & behandeling met medicijnen

candida-behandeling

Candida is een geslachtsziekte die wordt veroorzaakt door een schimmel. In tegenstelling tot andere geslachtziekten is Candida geen SOA (Seksueel Overdraagbare Aandoening), en wordt dan ook niet overgedragen door seksueel contact. Iedereen heeft deze schimmel al op de huid en slijmvliezen. Ook in de vagina leven bacteriën en schimmels, wat heel normaal is. Tussen de verschillende soorten bacteriën en schimmels bestaat een natuurlijk evenwicht. Wanneer dit evenwicht verstoord wordt en schimmels de overhand krijgen, kan een vaginale schimmelinfectie (genitale candidiasis of candidose) ontstaan.

Ontstaan van Candida

Het is vaak onduidelijk wat de precieze oorzaak van candida is. Er is geen besmetting of infectie, maar een toename van een schimmel (candida) die gewoon in de vagina thuishoort. Het hangt af van de omstandigheden of de schimmel de kans krijgt een infectie te veroorzaken (bijvoorbeeld als de slijmvliezen geïrriteerd of geschaafd zijn). Candida komt niet alleen voor in en rondom de geslachtsorganen, maar kan ook vervelende gevolgen hebben op de huid, in de mond of in de darmen. Antibiotica tegen blaasontsteking kunnen bepaalde soorten bacteriën in de vagina doden, waardoor schimmels de kans krijgen zich uit te breiden, met candida als gevolg. Hormonale schommelingen brengen het normale evenwicht ook wel uit balans.

Symptomen, verschijnselen & klachten

Candida is niet ernstig maar kan wel zeer vervelend zijn en ook regelmatig terugkeren. In het ergste geval veroorzaakt de schimmel jaren lang chronische jeuk klachten. Over het algemeen ontstaan er geen klachten bij mannen. Vrouwen hebben vaak last van de volgende symptomen bij Candida:

  • Hevige jeuk in de vagina
  • Witte ingedikte vaginale afscheiding (Witte vloed) zonder rare geur
  • Roodheid en opgezwollen schaamlippen
  • Branderig gevoel bij het vrijen

Als een man klachten krijgt als gevolg van Candida, zoals jeuk of uitslag aan de penis, gaat dat vaak vanzelf over; eventueel kan een man dezelfde uitwendige crème gebruiken als voor een vrouw.

Testen op Candida

Om Candida aan te tonen, maakt een arts een uitstrijkje. Het uitstrijkje wordt op kweek gezet en vervolgens onder de microscoop onderzocht. Ook is het mogelijk om een zelftest te doen voor Candida. Meer informatie: Candida thuistest & Vaginale schimmelinfectie thuistest.

Behandeling van Candida met medicijnen

Behandeling is alleen nodig als zich klachten voordoen. Doorgaans wordt een vaginaal crème zoals Gyno miconazol (Gyno miconazol crème online bestellen) of vaginaal capsule zoals Gyno daktarin (Gyno daktarin online bestellen) voorgeschreven waardoor de balans wordt hersteld. Daarnaast zijn er ook orale capsules verkrijgbaar zoals Diflucan (Diflucan online bestellen). In alle gevallen helpt de behandeling van Candida met medicijnen binnen een aantal dagen en nemen de klachten snel af.